نظریه مثلث عشق استرنبرگ
نظریه مثلث عشق استرنبرگ
شاید در ابتدای معرفی نظریه مثلث عشق به این نکته فکر کنید که منظور ما وجود سه فرد در یک رابطه است. خیلی از ما با شنیدن چنین جملاتی به خیانت فکر میکنیم. باید عنوان کنم که نظریه مثلث استرنبرگ که یک محقق و روانشناس آمریکایی است، اصلاً به خیانت مرتبط نمیشود. این روانشناس آمریکایی سه عنصر اصلی را مطرح میکند و تئوری و یا نظریه خود را بر اساس این سه عنصر اصلی ارائه میدهد. در این متن سعی داریم هر سه عنصر را به شما معرفی کنیم تا بتوانید به عشق اسطورهای و یا عشق کامل که از نظر این روانشناس تنها با این سه عنصر به دست میآید، دست پیدا کنید.
این نظریه چه مواردی را عنوان میکند؟
نظریه مثلث عشق استرنبرگ عنوان میکند که علاقه مدلهای مختلفی دارد. در این تئوری سه عامل اصلی در کیفیت علاقه میان دو فرد تاثیرگذار خواهد بود. صمیمیت، هوس و یا شهوت، پذیرش و تعهد داشتن را میتوانیم به عنوان سه رکن اصلی مثلث عشق عنوان کنیم. از نظر این روانشناس وجود درصد بالایی از هر سه عامل در یک علاقه به ندرت در جامعه دیده میشود. تغییر در میزان و درصد این عوامل میتواند انواع علاقه را در جامعه ایجاد کند. تفاوت میان درصدهای عنوان شده از این عوامل سبب ایجاد ۸ نوع عشق در افراد خواهد شد. در ادامه ابتدا سه ضلع اصلی مثلث را معرفی میکنیم و سپس در خصوص انواع علاقه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
راسهای مثلث عشق
راسهای مثلث عشق استرنبرگ را میتوانیم در سه کلمه زیر مشاهده کنیم:
در بالای هرم کلمه صمیمیت: اگر میزان این راس از هرم بیشتر باشد یعنی هر دو فرد علاقه دارند با یکدیگر موارد بسیار خصوصی را عنوان کنند. این موضوع سبب ایجاد پیوند عمیق میان دو فرد خواهد شد. آنها عمیقترین افکارها و تفکرات خود را در خصوص هر موضوعی با یکدیگر به اشتراک میگذارند.
در گوشه سمت راست تعهد: این قسمت را میتوانیم به دو موضوع پذیرش و سپس تعهد تقسیم بندی کنیم. ابتدا شما میپذیرید که فرد دیگری را در زندگی خود راه دهید و او را از خودتان بیشتر دوست داشته باشید. در قسمت دوم شما میپذیرید که پستیها و بلندیهای زندگی و مسیر عاشقانه خود به فرد مد نظر تعهد داشته باشید.
در گوشه سمت چپ هوس: این موضوع اشاره به میل و رغبت باطنی شما برای داشتن روابط جنسی با فرد مقابلتان دارد.
با در نظر داشتن راسهای مثلث عشق که توسط استرنبرگ مطرح شده است، می توانیم انواع علاقه را تعریف کنیم.
انواع عشق از نظر تئوری مثلث عشق استرنبرگ
در مثلث عشق استرنبرگ اگر هر سه راس را در نظر بگیریم و برای هر قسمت میزان ضعیف و یا قوی از احساسات را عنوان کنیم، میتوانیم هشت نوع علاقه زیر را معرفی نماییم:
فقدان عشق: در این نوع از مثلث عشق شما خالی از هرگونه تعهد، صمیمیت و گرایش به فرد دیگر است. به عبارت دیگر میتوانیم میزان ضعیفی از احساسات را در این مثلث مشاهده کنیم.
دوست داشتن: زمانی که مولفه صمیمیت قوی باشد اما مولفههای دیگر ضعیف باشند شما فرد پیش روی خود را دوست دارید.
شیفتگی: زمانی که ویژگی هوس در شما نسبت به فردی قوی باشد و ویژگیهای دیگر دارای ضعف باشند شما شیفته فردی هستید.
عشق پوچ: زمانی که شما تنها به فردی تعهد دارید ولی از نظر جنسی به او میلی ندارید و یا صمیمیتی بین شما ایجاد نشده است، شما علاقه ای پوچ را تجربه خواهید کرد.
عشق های دیگر در جامعه
علاقه رمانتیک: زمانی که دو مولفه شهوت و صمیمیت در میان شما و پارتنرتان قویست اما تعهدی به یکدیگر ندارید، علاقه شما از نوع رمانتیک خواهد بود.
علاقه رفاقتی: وقتی که شما صمیمیت بسیار قوی و تعهدی ۱۰۰ درصدی را به پارتنرتان می دهید اما در این میان میل شما ضعیف است، شما در یک رابطه رفاقتی قرار دارید.
عشق ابلهانه: زمانی که صمیمیت در شما وجود ندارد اما رغبتتان به یکدیگر بسیار زیاد است و تعهدی نیز به یکدیگر دارید، علاقه ابلهانه برای شما شکل گرفته است.
عشق اسطورهای یا آرمانی: زمانی که هر سه مولفه در روابط شما دارای قدرتی بسیار زیاد باشد شما میتوانید علاقه اسطورهای یا آرمانی را تجربه نمایید.
اینکه شما چه نوع عشقی را انتخاب کنید بستگی به هر دو فرد رابطه دارد. با توجه به مثلث عشق عنوان شده میتوانید، زندگی سرشار از شادی را برای خود و پارتنرتان رقم بزنید.
آیا مثلث عشق به هم میریزد؟
باید عنوان کنیم که مثلث عشق ممکن است گاهی در روابط شما به هم بریزد. این مثلث و درصد علایق و خواستههای شما همواره یکسان و ثابت نیست. برای مثال ممکن است صمیمیت در برههای از زمان در میان شما و پارتنرتان بیشتر از باقی راسهای مثلث عشق دیده شود. همچنین ممکن است بعد از گذشت مدتی تعادل میان ضلعهای مثلث ایجاد شود. به همین دلیل سعی کنید خودتان و پارتنرتان تعادل را ایجاد نمایید تا در نهایت به علاقه اسطورهای دست پیدا کنید.
کلام نهایی و نتیجهگیری
گاهی برخی از افراد در مثلث عشق خود دچار ایراد میشود. به همین دلیل صحبت با یک تراپیست و یا روانشناس برتر در این زمینه میتواند به شما برای رفع سردی رابطه کمک کند. اگر بتوانید تعادل میان این ضلعها را در زندگی و علاقه خود عملی کنید، قطعاً میتوانید از بروز مشکلاتی مانند خیانت در زندگی زناشویی خود جلوگیری نمایید. در صورت نیاز برای برقراری تعادل و جلوگیری از مشکلات مختلفی مانند خیانت، سردی رابطه، طلاق و … می توانید با ما در ارتباط باشید. ما در این زمینه میتوانیم به شما تکنیکهایی را آموزش دهیم که تعادل میان ضلعهای مثلث خود را حفظ کنید.
دیدگاهتان را بنویسید